Με το χαμόγελο στα χείλη

Δεν είναι λίγες οι φορές που μια πανωλεθρία ξεκινάει με νίκες για αυτόν που συντρίβεται. Η επέλαση του Ναπολέοντα προς την Ανατολή, ενώ σήμανε την αρχή του τέλους του και οδήγησε στην πανωλεθρία του Βατερλώ, στα πρώτα της βήματα στεφόταν από επιτυχίες που έδιναν την εντύπωση ότι επρόκειτο για έναν ανίκητο στρατό που σπέρνει τον τρόμο στο πέρασμά του.

Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να αποτιμήσει την ολοκλήρωση του πρώτου γύρου της ταξικής επίθεσης κεφαλαίου, εργοδοσίας, κυβέρνησης και λοιπού αστικού πολιτικού μπλοκ υπό τον συντονισμό της Ε.Ε. (δεν είναι μια επίθεση που διεξάγεται άλλωστε μόνο εδώ αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές κοινωνίες, εξ ου και η ανάγκη συντονισμού) και τη συνδρομή του διάσημου «ιππικού» του διεθνούς κεφαλαίου του ΔΝΤ.

Η κυβέρνηση πέτυχε σημαντικές νίκες, κατάφερε καίρια πλήγματα εναντίον των δυνάμεων της εργασίας και προελαύνει επιχειρώντας την εγκαθίδρυση μιας νέας κατάστασης όπου η αναδιανομή υπέρ του κεφαλαίου θα είναι ακόμη πιο ριζική. Ξεπέρασε χωρίς μεγάλη δυσκολία τις αντιστάσεις από τη μεριά των δυνάμεων της εργασίας και φαντάζει ακμαία και ικανή να προχωρήσει ακόμη πιο βαθειά στην ενδοχώρα των στοιχειωδών εργατικών δικαιωμάτων και της αξιοπρεπούς διαβίωσης με στόχο να βυθίσει τις δυνάμεις της εργασίας στο σκοτάδι ενός εργασιακού μεσαίωνα όπου θα κυριαρχούν η ανεργία, η αναξιοπρεπής εργασία και αμοιβή, η φτώχεια και η ανέχεια.

Η κυβέρνηση με τις επιτυχίες σε αυτές τις πρώτες μάχες στη μεθόριο φαντάζει να ηγείται ενός «στρατού» που μοιάζει παντοδύναμος, ανίκητος και τρομακτικός. Αποτελείται από τις πολυπρόσωπες (αριστερές και δεξιές) ορδές πολιτικού προσωπικού του αστισμού, από γεράκια, παπαγαλάκια και άλλα πτηνά της συντριπτικής πλειοψηφίας των ΜΜΕ, τους θεσμικούς και μη εκπροσώπους των εργοδοτών και των κεφαλαιοκρατών (εφοπλιστών, βιομηχάνων και τραπεζιτών), το σύνολο του κρατικού μηχανισμού -κατασταλτικού και μη- και από τις πολύτιμες εφεδρείες που ακούνε στο όνομα «διεθνείς χρηματαγορές» (κάτω από τις πιέσεις τους όλα φαντάζουν ως μονόδρομος), Ε.Ε. (ο νεοφιλελεύθερος φανατισμός της οποίας δεν συγκρίνεται με τίποτα) και του ΔΝΤ («ανίκητη» τεχνογνωσία στην ισοπέδωση λαών).

Ποιος μπορεί να τα βάλει μαζί τους; Ποιος μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην τρομακτική δύναμη πυρός που διαθέτουν;

Η ιστορία διδάσκει ότι ακριβώς τέτοιοι «ανίκητοι» στρατοί έχουν υποστεί πανωλεθρίες. Διότι τα διάφορα τμήματά του αποδιαρθρώνονται καθώς ρίχνονται στη μάχη, ο αντίπαλος συνέρχεται από το σοκ και αρχίζει να προσαρμόζει πια τις μεθόδους του στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του εισβολέα και το πεδίο της αντιπαράθεσης γίνεται όλο και περισσότερο ξένο και αφιλόξενο για τον εισβολέα.

Η προπαγανδιστική εμβέλεια των ΜΜΕ αποδυναμώνεται όσο χρησιμοποιείται (σε λίγο κανείς δεν θα πιστεύει αυτά που λένε τα παπαγαλάκια), οι δυνάμεις της εργασίας και οι πολιτικές και κοινωνικές συλλογικότητες της αριστεράς συνέρχονται από το αρχικό σοκ, εγκαταλείπουν μεθόδους και πρακτικές που δεν έφεραν κανένα αποτέλεσμα και αναπροσαρμόζουν τις τακτικές και τις μεθόδους τους σύμφωνα με τις ανάγκες και τις συνθήκες που διαμορφώνονται από την εισβολή, ενώ ολοένα θα δυναμώνουν οι δυνάμεις της αντίστασης από τον κόσμο της εργασίας που θα εντάσσεται ενεργά στη μάχη.

Η έκβαση αυτής της ιστορικής εμβέλειας ταξικής επίθεσης όχι μόνο δεν έχει κριθεί υπέρ του κεφαλαίου μετά τις αρχικές νίκες των δυνάμεών του, αλλά αντιθέτως ο «στρατός» του κεφαλαίου έρχεται ολοένα πιο κοντά στο ενδεχόμενο της πανωλεθρίας. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όσο και να δείχνει κυρίαρχη του πολιτικού και κοινωνικού παιχνιδιού, απέχει ελάχιστα από την εγκατάλειψη της εξουσίας μέσα στη νύχτα. Επομένως, δεν δικαιολογείται η ηττοπάθεια και η απογοήτευση στις γραμμές μας.

Ο αγώνας μόλις τώρα άρχισε, δεν έχει κριθεί τίποτε ακόμη και η ιστορία δείχνει ότι δεν υπάρχουν ανίκητοι αντίπαλοι. Αρκεί βεβαίως να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις στις μάχες που έχουμε μπροστά μας με επινοητικότητα, με ανοικτό πνεύμα, με διάθεση πειραματισμού ως προς τις μεθόδους και τις πρακτικές μας, με ψυχραιμία, υπομονή και επιμονή. Ξεκινώντας από τη ΔΕΘ και την 29η του Σεπτέμβρη να είμαστε παρόντες με αισιοδοξία και θετική διάθεση. Με το χαμόγελο στα χείλη…

 

*Δημοσιεύθηκε στις 22/08/2010

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s