Κρίση του χρέους και καπιταλιστική αναδιάρθρωση

Η κυβερνητική πολιτική έχει πια συγκεκριμένα αποτελέσματα: επιδείνωση της ύφεσης, αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας, λουκέτα και, προφανώς, υστέρηση εσόδων του κράτους. Ό,τι έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και άλλοι από την αρχή της άνοιξης επιβεβαιώνονται απολύτως. Τι πήγε στραβά;

Τίποτα. Όλα έχουν πάει σύμφωνα με το σχέδιο της κυβέρνησης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ. Προφανώς γνώριζαν ότι τα έσοδα θα υστερούσαν τρομακτικά αφού δεν φορολογήθηκαν αυτοί που κατέχουν τον πλούτο σε αυτή τη χώρα. Από την άλλη, όταν μειώνεις τις αποδοχές σε μισθωτούς και συνταξιούχους και αυξάνεις το ΦΠΑ είναι λογικό να μειώνεται η κίνηση και άρα τα χρήματα που μπορείς να μαζέψεις από τις εργαζόμενες τάξεις (χώρια τα λουκέτα και η αύξηση της φτώχειας και της ανεργίας). Τα γνώριζαν γιατί τα έχουν ξανακάνει αλλού.

Η υστέρηση εσόδων -όπως στην αρχή του θεάτρου του παραλόγου η κακή δημοσιονομική κατάσταση και η κρίση χρέους- θα χρησιμοποιηθεί εκ νέου ως δικαιολογία για την επιβολή και άλλων μέτρων με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη συμπίεση του κόσμου της εργασίας και την ακόμη πιο άδικη αναδιανομή υπέρ του κεφαλαίου του παραγόμενου πλούτου. Επιπρόσθετα, θα οδηγήσει στην επιβολή ενός ακόμη πιο ακραίου και ασύδοτου μοντέλου ανάπτυξης με το πρόσχημα ότι σε καιρούς κρίσης δεν μπορεί να τίθενται περιορισμοί εργασιακοί, περιβαλλοντικοί ή άλλοι. Αυτοί είναι στόχοι που με λύσσα επιχειρούν δεκαετίες να πετύχουν οι κυβερνήσεις του δικομματισμού στη χώρα (όπως και οι αντίστοιχες πολιτικές δυνάμεις στις άλλες χώρες της Ευρώπης) και τα καταφέρνουν επιτέλους σήμερα κάτω από την πίεση της κρίσης χρέους και της υστέρησης των εσόδων: αφού έχουμε πρόβλημα με τα έσοδα θα μειώσουμε ακόμη περισσότερο τις δαπάνες για να μπορέσουμε να «καταπολεμήσουμε» το έλλειμμα.

Περιστολή δαπανών σημαίνει περαιτέρω ξεπούλημα δημόσιου πλούτου, περαιτέρω περιστολή κοινωνικού κράτους (παιδεία, υγεία), δηλαδή περαιτέρω συμπίεση του κόσμου της εργασίας. Γι’ αυτό τον λόγο υπάρχει σχεδιασμένη και υπολογισμένη υστέρηση εσόδων. Για να συμπιεστεί ακόμη περισσότερο ο κόσμος της εργασίας.

Τα ξέρουν λοιπόν όλα και τα υλοποιούν συνειδητά. Τώρα, το γεγονός ότι ισοπεδώνεται μια ολόκληρη κοινωνία αποτελεί λεπτομέρεια άνευ σημασίας για την κυβέρνηση και το ΔΝΤ. Η οικονομία να πηγαίνει καλά, δηλαδή η κερδοφορία του κεφαλαίου, δηλαδή η συμπίεση του κόσμου της εργασίας…

Αυτό που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι μια τεράστιας κλίμακας καπιταλιστική αναδιάρθρωση που ξεκινάει στην Ελλάδα και θα επεκταθεί (ήδη έχει μπει μπροστά) σε όλη την Ευρώπη. Μια καπιταλιστική αναδιάρθρωση απολύτως απαραίτητη για τη στρατηγική του κεφαλαίου. Υπό αυτή την έννοια, η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη για τις δυνάμεις της εργασίας από την απειλή του χρέους που χρησιμοποιείται ως αφορμή. Το ζήτημα δηλαδή δεν είναι η εξασφάλιση των χρημάτων των πιστωτών της χώρας (και των άλλων χωρών που εμφανίζουν κρίση του χρέους), αλλά κάτι πολύ χειρότερο. Η εγκαθίδρυση και εμβάθυνση της πιο σκληρής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης. Άλλωστε οι πιστωτές γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να πάρουν τα χρήματά τους πίσω. Όλοι και όλες που στοιχειωδώς γνωρίζουν πώς αξιοποιείται η κρίση χρέους για την επιτάχυνση της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, ξέρουν πολύ καλά ότι αφού επιτευχθεί η εν λόγω αναδιάρθρωση -κάτω από την απειλή των απαιτήσεων των πιστωτών- θα μπει μπροστά μια διαδικασία συνολικής αναδιαπραγμάτευσης του χρέους ώστε να επανέλθει το σύστημα σε μια ισορροπία. Μια ισορροπία που θα βρει τους εργαζόμενους σε όλη την Ευρώπη σε πολύ χειρότερη θέση σε σχέση με εκείνη πριν από την έναρξη της κρίσης ως βασικό εργαλείο αποκατάστασης της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

 

*Δημοσιεύθηκε στην Αυγή στις 21/09/2010

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s