Ομάδα Πολιτικής Τεκμηρίωσης

Στις αρχές της άνοιξης η Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού διαμόρφωσε ένα πλαίσιο προεργασίας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ετοιμότητα του κόμματος στο ενδεχόμενο εκλογών. Στο πλαίσιο αυτό συγκροτήθηκε μια ομάδα συντρόφων για την προετοιμασία του βασικού υλικού της πολιτικής τεκμηρίωσης. Οι αυξημένες πιθανότητες διεξαγωγής εκλογών, καθώς και η πρόγνωση ότι η πολιτική αντιπαράθεση με τις δυνάμεις των Μνημονίων επρόκειτο να είναι σφοδρή, καθιστούσαν την έγκαιρη προετοιμασία των δυνάμεών μας -στο επίπεδο της ρητορικής και πολιτικής αντιπαράθεσης- κατεπείγουσα προτεραιότητα.

Ορισμένα από τα βασικά ζητήματα που επεξεργάστηκε η εν λόγω ομάδα  ήταν η καταγραφή των κεντρικών επιχειρημάτων των πολιτικών μας αντιπάλων και η τεκμηριωμένη και ρητορικά επεξεργασμένη δική μας απάντηση και επιχειρηματολογία. Τα ζητήματα στα οποία εστιάστηκε κυρίως η δουλειά της ομάδας πολιτικής τεκμηρίωσης ήταν οικονομικά (επιχειρήματα εναντίον της οικονομικής τρομοκρατίας και εναντίον της θετικής υπεράσπισης των Μνημονίων), πολιτικά (επιχειρήματα εναντίον των άλλων πολιτικών δυνάμεων και απαντήσεις στις κατηγορίες απέναντι στην Αριστερά) και κοινωνικά (μεταναστευτικό, διαφθορά, εγκληματικότητα κ.ο.κ). Επίσης έγινε μια σύνοψη των βασικών σημείων του δεύτερου Μνημονίου και η ανάδειξη του πραγματικού προγράμματος των κομμάτων του Μνημονίου κατά τρόπο πολιτικά χρήσιμο.

Επιπλέον ιδιαίτερα ωφέλιμη για τη δουλειά της ομάδας υπήρξε η παραγωγή της Επιτροπής Μελετών και Τεκμηρίωσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χρησιμοποιήθηκε ως πρωτογενές υλικό για παραπέρα πολιτική επεξεργασία.

Η ομάδα πολιτικής τεκμηρίωσης λειτούργησε αδιαλείπτως καθ’ όλη τη διάρκεια των δύο προεκλογικών περιόδων, παρακολουθώντας εκ του σύνεγγυς την πολιτική αντιπαράθεση σε διαρκή επαφή και αγαστή συνεργασία με το Γραφείο Τύπου, την Επιτροπή Επικοινωνίας και την Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού και συντάσσοντας βοηθητικά σημειώματα πολιτικής τεκμηρίωσης σχεδόν κάθε ημέρα. Τα σημειώματα αυτά αποστέλλονταν στα μέλη και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και αποτελούσαν υλικό για ΜΜΕ του χώρου μας και για την παρέμβασή μας στα social media.

Στην προεκλογική πια περίοδο, στη δουλειά της πολιτικής τεκμηρίωσης βοήθησαν επιστημονικοί συνεργάτες του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς στον τομέα της ανάλυσης και εντοπισμού των μετατοπίσεων του πολιτικού λόγου των αντιπάλων και της αξιολόγησης του διεθνούς Τύπου.

Το έργο της ομάδας πολιτικής τεκμηρίωσης βοήθησαν πολλαπλώς τα μέλη της Επιτροπής Μελετών και Τεκμηρίωσης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και σύντροφοι και συντρόφισσες από τα τμήματα και τις επιτροπές του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατά τη δεύτερη προεκλογική περίοδο η λειτουργία της ομάδας πολιτικής τεκμηρίωσης ενισχύθηκε με την παρουσία συντρόφων που εθελοντικά βοήθησαν στην παραγωγή του καθημερινού βοηθητικού υλικού τεκμηρίωσης και στην εκπόνηση συγκεκριμένων σημειωμάτων που απαιτούσαν ιδιαίτερη επεξεργασία.

Η ομάδα πολιτικής τεκμηρίωσης παρήγαγε πάνω από 80 βοηθητικά σημειώματα που διακινήθηκαν ευρέως στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ και κάποια από αυτά αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ή/και δημοσιεύτηκαν στην Αυγή.

Η Αριστερά απαρτίζεται από τον κόσμο της και τα αποτελέσματά της εξαρτώνται από αυτόν. Σε όλους τους τομείς της παράταξης, από το πιο απομακρυσμένο χωριό μέχρι τα ανώτερα κλιμάκια, υπάρχουν σύντροφοι και συντρόφισσες που χωρίς αυτούς τίποτα δεν θα μπορούσε να γίνει και οι οποίοι είναι οι αφανείς ήρωες της μεγάλης υπόθεσης που λέγεται Αριστερά.

 

*Δημοσιεύθηκε στην Αυγή στις 26/06/2012

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s