Συνέντευξη στην «Αυγή»: Να στηριχθούμε στη δημιουργική δύναμη των νέων

1. Ποιό είναι το πολιτικό κλίμα και τα μηνύματα που παίρνετε στην περιοχή σας και ποιές οι προτεραιότητες που βάζετε ως υποψήφιοι βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ένα μεγάλο κομμάτι του κόσμου έχει κατανοήσει στο πετσί του δυστυχώς ότι η τακτική του “καλού μαθητή” των τριών μνημονιακών κυβερνήσεων πλήττει τη δυνατότητά του να ζήσει στοιχειωδώς με αξιοπρέπεια. Όμως, η καθημερινή συκοφαντία για τον ΣΥΡΙΖΑ και η έντονη τρομοκράτηση επενεργούν πάνω σε αυτό το αίσθημα ασφυξίας από την καθημερινότητα και δεν επιτρέπουν πάντα τη νηφάλια στάθμιση των δεδομένων επί των οποίων καλείται να λάβει κρίσιμες αποφάσεις στις επικείμενες εκλογές. Στόχος όλων όσων δίνουμε τη μάχη των εκλογών είτε ως υποψήφιοι είτε όχι είναι να συμβάλουμε στη συνειδητοποίηση της κρισιμότητας των στιγμών για την ελληνική κοινωνία. Ειναι στοιχείο αυτοσεβασμού για μια κοινωνία να σταματήσει την εφαρμογή μιας καταστροφικής και αναποτελεσματικής πολιτικής.

Ταυτόχρονα πρέπει να πείσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρεσβεύει μια διαφορετική νοοτροπία για τη δημόσια πολιτική, μια νοοτροπία σοβαρότητας, δημοκρατικής λειτουργίας, σεβασμού του δημόσιου συμφέροντος και υπεράσπισης των λαϊκών τάξεων απέναντι στη νοοτροπία των “κολλητών”, των πελατειακών σχέσεων, της περιφρόνησης των δημοκρατικών θεσμών και της ακραίας αυθαιρεσίας της εγχώριας ολιγαρχίας. Επίσης, οφείλουμε να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση των πολιτών και να καταστήσουμε σαφές ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ το ανθρώπινο δυναμικό της Ελλάδας και ιδίως οι νέοι και οι νέες αποτελούν το βασικό εργαλείο για να μπορέσουμε ως κοινωνία να βγούμε από το σημερινό τέλμα.

2. Ποια πρέπει να είναι τα πρώτα μέτρα και οι πρωτοβουλιες που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Τα προφανή. Άμεση κινητοποίηση όλων των διαθέσιμων κρατικών και κοινωνικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, γεγονός κεφαλαιώδους σημασίας μετά από μια καταστροφή τέτοιας έκτασης όπως αυτή που έχουμε υποστεί. Έναρξη για πρώτη φορά μιας διαπραγμάτευσης με τους πιστωτές όπου τα συμφέροντα της πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας θα αποτελέσουν καθοριστική παράμετρο, με στόχο μια βιώσιμη στρατηγική για τη χώρα. Επίσης, κρίσιμο θέμα είναι η αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου ώστε να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να κλείσει οριστικά τους λογαριασμούς της με το παρελθόν της και να μπορέσει με αισιοδοξία να αρχίσει μια νέα πορεία. Ταυτόχρονα, πρέπει να αρχίσει άμεσα η αποκατάσταση αλλά και η εμβάθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών ώστε οι πολίτες να αρχίσουν να λαμβάνουν ουσιαστικά μέρος στις αποφάσεις που τους αφορούν. Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση πρέπει να δοθεί από την αρχή στην απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων των πολιτών και ιδιαίτερα των νέων που σήμερα απαξιώνονται και εκδιώκονται.


3. Θα μπορούσατε να μας κάνετε αποτίμηση του έργου σας στους τομείς ευθύνης σας;

Ως μέλος της Επιτροπής Προγράμματος για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και της Κεντρικής Επιτροπής έχω συμμετάσχει μαζί με πολλούς/ες συντρόφους/ισσες στις επεξεργασίες αναφορικά με την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα, την ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας και την εκπόνηση μιας αριστερής ψηφιακής πολιτικής τόσο σε σχέση με τη δημόσια διοίκηση, την εκπαίδευση και την οικονομία, όσο και σε σχέση με τα δικαιώματα και τις ελευθερίες στο διαδίκτυο.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δραστηριότητάς μου ως μέλος του Ινστιτούτου Ν. Πουλαντζάς συνέβαλα στην πραγματοποίηση των πολύπλευρων εκδηλώσεών του τόσο στη δημόσια σφαίρα όσο και σε επίπεδο εργαστηρίων για την αναβάθμιση της τεχνογνωσίας των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με ζητήματα εφαρμοσμένης πολιτικής σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της προετοιμάσιας του κόμματος για την ανάληψη της εξουσίας. Επίσης, είχα την τιμή να εκπροσωπήσω το Ινστιτούτο σε αρκετές ημερίδες και συνέδρια αναπτύσσοντας τις θέσεις και τις επεξεργασίες της αριστεράς σε ποικίλα θέματα.

Τέλος, συμμετέχω στην Επιτροπή Πολιτικού Σχεδιασμού που επιχειρεί να αναβαθμίσει την ποιότητα των αναλύσεών μας και στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές είχα τη χαρά να συμβάλω μαζί με πολλούς/ες άλλους/ες στην επιτυχημένη αλλά απαιτητική μάχη στην Περιφέρεια Αττικής.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s