Συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το αποτέλεσμα των εκλογών θα σημάνει τον ξαφνικό θάνατο του μονόδρομου

Το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας είναι το τελευταίο αποκούμπι μιας κυβέρνησης, η οποία συνεχώς απομονώνεται» τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. Φιλοσοφίας Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος βουλευτής Β’ Αθήνας. «Το αποτέλεσμα των εκλογών θα σημάνει έναν ξαφνικό θάνατο για τις δυνάμεις που στηρίξανε και ταυτίσανε το πολιτικό τους επιχείρημα με τη λογική του μονοδρόμου» προσθέτει.

«Το ζητούμενο είναι, σε αυτές τις εκλογές ο ελληνικός λαός να επιλέξει μια βιώσιμη στρατηγική, να αγωνιστεί και να τη διεκδικήσει και όχι να κινείται πώς να εξυπηρετήσει μήνα τον μήνα τις υποχρεώσεις του, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σε οδηγήσει σε μια τυφλή πορεία που οδηγεί σε αδιέξοδη και παρακμιακή κατάσταση» υπογραμμίζει ο κ. Καρίτζης.

Σε ερώτηση για τους πιθανούς μετεκλογικούς κυβερνητικούς εταίρους του ΣΥΡΙΖΑ, απαντά: «Δεν θα μπούμε σε μια συζήτηση προγραμματική, αλλαγής αυτών των βασικών σημείων του προγράμματος της ΔΕΘ, όχι γιατί είμαστε αλαζόνες, αλλά επειδή αυτοί οι πέντε όροι είναι οι ελάχιστοι όροι για να μπορέσει να υπάρξει πραγματική βιώσιμη στρατηγική για την ελληνική κοινωνία που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα ιστορικό μεταίχμιο. Άρα, με αυτή την έννοια, θα είμαστε ανοιχτοί στη στήριξη οποιουδήποτε, αλλά δεν θα μπορέσουμε να μπούμε σε μια συζήτηση που θα μετατρέψει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σχιζοειδή, αντιφατική πρόταση για τη χώρα, η οποία δεν θα είναι βιώσιμη».

PAP_8720a

Η συνέντευξη του Ανδρέα Καρίτζη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έχει ως εξής:  

Ερ: Κατέρχεστε υποψήφιος στη Β’Αθήνας, σε μια δύσκολη περιφέρεια. Βλέπουμε ένα κλίμα φόβου για την επόμενη μέρα των εκλογών. Νομίζω ότι και αυτός είναι ο μεγάλος σας αντίπαλος;

Απ: Το κλίμα φόβου και τρομοκρατίας είναι το τελευταίο αποκούμπι μιας κυβέρνησης, η οποία συνεχώς απομονώνεται. Το ευτύχημα βεβαίως είναι ότι ούτε ο ελληνικός λαός είναι σε θέση 2010 ή 2012, να δεχθεί ξαναζεσταμένο φαγητό και από την άλλη το διεθνές κλίμα και το κλίμα στην Ευρώπη δείχνουν ότι η λογική του μονόδρομου πέφτει στο κενό, γεγονός που κάνει τις μνημονιακές δυνάμεις να χάνουν το έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Το αποτέλεσμα των εκλογών θα σημάνει έναν ξαφνικό θάνατο για τις δυνάμεις που στηρίξανε και ταυτίσανε το πολιτικό τους επιχείρημα με τη λογική του μονοδρόμου.

Ερ: Μήπως οι πιέσεις που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν στόχο -όπως λέει ο απλός κόσμος- να βάλει και άλλο νερό στο κρασί του; Να στρογγυλέψει τις θέσεις του;

Απ: Σε μια διαπραγμάτευση, η κάθε πλευρά επιχειρεί να διαμορφώσει ένα κλίμα, ακόμη και πριν αρχίσουν οι επίσημες διαπραγματεύσεις, να είναι ευνοϊκό για την πλευρά της. Υπό αυτή την έννοια, έχει δόση αλήθειας αυτό που λέτε, ωστόσο θέλω να διαβεβαιώσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει στις διαπραγματεύσεις με τους διακηρυγμένους στόχους που θέλει να πετύχει και αυτό όχι από αλαζονεία, αλλά για να πετύχουν η χώρα και η κοινωνία βιώσιμη στρατηγική. Ας μην ανησυχεί ο κόσμος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καμφθεί από αυτό το κλίμα που διαμορφώνεται.

Ερ: Πάντως, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι πόρτες των αγορών είναι ερμητικά κλειστές. Σχέδια που να στηρίζονται σε διεθνείς εκδόσεις ομολόγων για την κάλυψη των αναγκών της χώρας και της κυβέρνησης φυσικά μάλλον είναι ανεφάρμοστα. Δεν αισθάνεσθε ότι την επόμενη κιόλας ημέρα του σχηματισμού κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, με το Eurogroup να συνεδριάζει στις 26 Ιανουαρίου, η Ελλάδα θα βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο;

Απ: Όποτε και να επιλέξει ο ελληνικός λαός να πει το αυτονόητο και το εύλογο, δηλαδή ότι πρέπει να σταματήσει ένα πρόγραμμα που τον καταστρέφει και είναι αναποτελεσματικό, θα υπάρχουν τέτοιου τύπου δυσχέρειες. Το ζητούμενο, όμως, είναι σε αυτές τις εκλογές ο ελληνικός λαός να επιλέξει μια βιώσιμη στρατηγική, να αγωνιστεί και να τη διεκδικήσει και όχι να κινείται πώς να εξυπηρετήσει μήνα τον μήνα τις υποχρεώσεις του, καθώς κάτι τέτοιο μπορεί να σε οδηγήσει σε μια τυφλή πορεία, που οδηγεί σε αδιέξοδη και παρακμιακή κατάσταση. Συνεπώς, οι δυσχέρειες που μου αναφέρετε είναι δυσχέρειες που θα τις είχαμε και πριν από δύο χρόνια. Το ζήτημα είναι όσο το δυνατόν νωρίτερα ο ελληνικός λαός να θέσει το αυτονόητο αίτημα αλλαγής μιας καταστροφικής πορείας.

Ερ: Σας θέτω το ερώτημα γιατί είναι σαφές, και το γνωρίζετε, ότι αυτή τη στιγμή τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν τεράστιο πρόβλημα. Αν και κάποιοι αποδίδουν τις χαμηλές εισπράξεις του Δεκεμβρίου (λιγότερα από 5 δισ. ευρώ) στην προσμονή, την προσδοκία των πολιτών για φιλολαϊκές αλλαγές στη φορολογία από μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα παραμένει: Πού θα βρεθούν τα χρήματα;

Απ: Είναι απολύτως φυσιολογικό σε προεκλογική περίοδο να υπάρχει υστέρηση των εσόδων, συμβαίνει συνήθως. Ευελπιστούμε ότι από την επόμενη μέρα θα διαμορφώσουμε και με τους πολίτες μια διαφορετική σχέση. Θα προσπαθήσουμε να εμπεδώσουμε καινούργια σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στο κράτος και την κοινωνία πάνω σε μια δίκαιη και προοδευτική φορολογική κλίμακα, ώστε να μπορέσει να επανέλθει η κανονικότητα και με την έννοια της εισροής εσόδων στο κράτος, αλλά και με την κατανομή αυτών των βαρών ανάλογα με την πραγματική εισοδηματική κατάσταση του κάθε πολίτη.

Ερ: Διαβάζω σήμερα στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», κύριο άρθρο με τίτλο «Το ευρώ καταστρέφεται». Διαβάζω δηλώσεις σοβαρών αναλυτών που λένε ότι η πολιτική λιτότητας ουσιαστικά υπονομεύει το ευρώ. Ο κ. Τσίπρας, όμως, χθες είπε στοn κ. Χατζηνικολάου ότι δεν υπάρχει δεύτερος δρόμος από το ευρώ. Παλιότερα λέγατε καμιά θυσία για το ευρώ. Τελικά, τι ισχύει;

Απ: Ξεκινάμε από μια βασική προϋπόθεση που είναι ανεξάρτητη από τη συγκεκριμένη αρχιτεκτονική της ευρωζώνης, που είναι ότι οι ευρωπαϊκοί λαοί έχουν αναγκαστικά κοινή μοίρα. Δεν υπάρχει περίπτωση να ευημερήσει ο ελληνικός λαός, αλλά ο ιταλικός, ο ισπανικός και ο βουλγαρικός να βρίσκονται σε κατάσταση ανέχειας και το αντίστροφο. Με αυτή την έννοια, η κοινή μας πορεία είναι ότι είμαστε καταδικασμένοι να είμαστε μαζί. Το ζήτημα σχετικά με τα δημοσιεύματα είναι ότι η ευρωζώνη είναι έτσι συγκροτημένη που επί της ουσίας αυτοδιαλύεται με πόνο των κοινωνιών μέσα από τις πολιτικές λιτότητας. Άρα ο κοινός στόχος που πρέπει να έχουν οι ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ευρωζώνης και η αποκατάσταση μιας λειτουργίας που βασίζεται στην αλληλεγγύη και τη συνεργασία. Αναφέρεστε σε προηγούμενη θέση που είχε εκφράσει ο ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αν το ευρώ είναι φετίχ. Αυτή η θέση απαντούσε σε μια τρομοκρατική και απολύτως παράλογη θέση, σύμφωνα με την οποία κάποια χώρα, ή κάποιες δυνάμεις στην ευρωζώνη, θα επέλεγαν τη διάλυσή της. Εκτιμούμε ότι αυτό είναι επιλογή που δεν θα κάνει κανείς και με αυτή την έννοια βάζουμε ως στόχο κάτι που έχει αρχίσει ήδη να υλοποιείται, μια αλλαγή συσχετισμών στο επίπεδο της Ευρώπης για να αποκατασταθεί επιτέλους μια συνοχή στην ευρωπαϊκή ήπειρο, απολύτως απαραίτητη για να μην παρακμάσει και να αποτελέσει ισχυρό πόλο σε γεωπολιτικό παγκόσμιο επίπεδο.

Ερ: Ο κ. Τσίπρας είπε χθες ουσιαστικά ότι είναι καλοδεχούμενοι οι σύμμαχοι που εγκρίνουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, εννοώντας φυσικά μετεκλογικές συνεργασίες, αν δεν έχετε αυτοδυναμία. Το ερώτημα είναι ποιοι είναι οι σύμμαχοι, πού προσβλέπετε;

Απ: Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα ρευστό πολιτικό σκηνικό και δεν γνωρίζουμε ποια θα είναι η σύνθεση της επόμενης Βουλής. Στόχος μας είναι μια ισχυρή, αποφασιστική επιλογή του ελληνικού λαού στις εκλογές που έρχονται, να στηρίξει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για πρώτη φορά τις ανάγκες και τις προσδοκίες ολόκληρου του λαού. Εμείς καταθέσαμε ένα πρόγραμμα και για την αντιμετώπιση των εκρηκτικών άμεσων προβλημάτων, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, και ένα πρόγραμμα διαπραγμάτευσης που βασίζεται σε πέντε στοιχεία που θεωρούμε ότι διαμορφώνουν μια εναλλακτική, βιώσιμη στρατηγική στα μνημόνια. Πάνω σε αυτή τη βάση θα συζητήσουμε και θα καλέσουμε όποιον και όποια πολιτική δύναμη αντιλαμβάνεται το εύλογο του αιτήματος που καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ στην ελληνική κοινωνία και αύριο στη διαπραγμάτευση να τη στηρίξουν. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι δεν θα μπούμε σε μια συζήτηση προγραμματική, αλλαγής αυτών των βασικών σημείων, όχι γιατί είμαστε αλαζόνες, αλλά επειδή αυτοί οι πέντε όροι είναι οι ελάχιστοι όροι για να μπορέσει να υπάρξει πραγματική βιώσιμη στρατηγική για την ελληνική κοινωνία, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα ιστορικό μεταίχμιο. Άρα, με αυτή την έννοια, θα είμαστε ανοιχτοί στη στήριξη οποιουδήποτε, αλλά δεν θα μπορέσουμε να μπούμε σε μια συζήτηση που θα μετατρέψει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια σχιζοειδή, αντιφατική πρόταση για τη χώρα, η οποία δεν θα είναι βιώσιμη.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s