Άρθρο στην «Εφ. Συν»: Αντίσταση στον κυνισμό

Όλο το τελευταίο διάστημα και ιδιαίτερα μετά τις ευρωεκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ πίεζε ώστε να δοθεί η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να εκφραστεί μετά από πέντε χρόνια εφαρμογής μιας καταστροφικής πολιτικής που, υπενθυμίζουμε, βρίσκεται σε πλήρη διάσταση με τις προεκλογικές δεσμεύσεις περί αναδιαπραγμάτευσης του κ. Σαμαρά το 2012. Απέναντι σε αυτή την πίεση, μοναδικό επιχείρημα της κυβέρνησης, των συστημικών ΜΜΕ και της οικονομικής ολιγαρχίας ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται μόνο για την, με κάθε μέσο, κατάληψη της εξουσίας, προκαλώντας πολιτική αστάθεια και πλήττοντας ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία της χώρας έναντι των αγορών και των πιστωτών.

Κι όμως, και μόνο με την προκήρυξη των εκλογών, πριν ακόμα τη λαϊκή ετυμηγορία, τα πρώτα σημαντικά οφέλη είναι ήδη ορατά. Η διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει και η συζήτηση για τη ριζική αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους και την άρση της λιτότητας βρέθηκαν στην κορυφή του ενδιαφέροντος πανευρωπαϊκά. Το 2015 δεν είναι 2012. Οι τότε εκτιμήσεις του ΣΥΡΙΖΑ ότι η πολιτική των μνημονίων αφενός δεν αντιμετωπίζει την κρίση χρέους και αφετέρου σπρώχνει στην άβυσσο την κοινωνία έχουν δυστυχώς δικαιωθεί σε απόλυτο βαθμό και αποτελούν πλέον κοινό τόπο στην Ευρώπη, ακόμα και για συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, συστημικούς οικονομικούς αναλυτές και διαμορφωτές γνώμης. Όλοι πλην Λακεδαιμονίων. Η ΝΔ και οι δορυφορικές προς αυτήν μνημονιακές δυνάμεις απέμειναν μόνες και έρημες να υπερασπίζονται με λύσσα το αδιέξοδο και την καταστροφή. Όχι γιατί δεν αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα αλλά γιατί τα τελευταία πέντε χρόνια ταύτισαν σε τόσο απόλυτο βαθμό την πολιτική τους με τα μνημόνια που τώρα συναισθάνονται πως ένα αρνητικό γι’ αυτές εκλογικό αποτέλεσμα θα σημάνει έναν «ξαφνικό θάνατο» και την απόσυρση τους από το πολιτικό προσκήνιο μέχρι να επανέλθουν σε μια πολιτική συμπεριφορά και ρητορική που να συνάδει έστω και στοιχειωδώς με τον σεβασμό του δημοσίου συμφέροντος και της δημοκρατίας και να απαντά έστω και μερικώς στις ανάγκες ευρύτερων τμημάτων της ελληνικής κοινωνίας και όχι αποκλειστικά στις επιταγές των ολιγαρχών και της Μέρκελ. Αυτός είναι ο λόγος που ως την ύστατη ώρα συνεχίζουν να απειλούν τον ελληνικό λαό ότι αν αξιώσει αξιοπρέπεια και σεβασμό, αν διεκδικήσει αλλαγή πορείας αρνούμενος την υποταγή θα καταστραφεί. Η προεκλογική περίοδος όμως δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια διαπραγμάτευσης όταν έχεις την πρόθεση να υποστηρίξεις τα συμφέροντα της κοινωνίας σου. Η πολιτική επιστρέφει.

Πλέον το λόγο τον έχει ο λαός. Το επόμενο βήμα πρέπει να είναι η αποφασιστική εκλογική στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Με ισχυρό και αυτοδύναμο ΣΥΡΙΖΑ η Ελλάδα μπορεί να ελπίζει στη διακοπή της λιτότητας, σε μια βιώσιμη στρατηγική διαχείρισης του χρέους, αλλά και σε κάτι εξίσου σημαντικό και ελπιδοφόρο. Στην εμπέδωση μιας διαφορετικής νοοτροπίας για τη δημόσια πολιτική, μια νοοτροπία σοβαρότητας, δημοκρατικής λειτουργίας και σεβασμού του δημόσιου συμφέροντος, απέναντι στην κατεστημένη νοοτροπία των πελατειακών σχέσεων, της περιφρόνησης των δημοκρατικών θεσμών και την ακραία αυθαιρεσία της εγχώριας ολιγαρχίας. Να τελειώνουμε με τα δόγματα του τύπου «δεν γίνεται να μην πληρώσουν την κρίση οι φτωχοί», «η ανθρωπιστική κρίση είναι λυπηρή πλην μοιραία». Να αντισταθούμε στον κυνισμό, να ξαναζεστάνουμε τις καρδιές των πολιτών και να κινητοποιήσουμε τα μυαλά τους. Την επόμενη μέρα θα χρειαστούμε όλο το δημιουργικό απόθεμα που διαθέτει ο ελληνικός λαός για να το θέσουμε στην υπηρεσία των πολλών, στην υπηρεσία της κοινωνίας.

*Δημοσιεύθηκε στην efsyn.gr

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s