Αποσπάσματα ομιλιών προεκλογικής περιόδου

9805_936580113033077_1468745137949318467_n

*Εκδήλωση στη Νέα Σμύρνη

Βρισκόμαστε στα πρόθυρα μιας μεγάλης, μιας ιστορικής πολιτικής αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει το απολύτως εύλογο και νηφάλιο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας να σταματήσει ένα πρόγραμμα που εφαρμόστηκε πέντε χρόνια με καταστροφικά αποτελέσματα και κανένα αποτέλεσμα στη διαχείριση του χρέους. Δεν είμαστε στο 2010, δεν πρόκειται για εκτιμήσεις και προβλέψεις, πρόκειται για μια σκληρή πραγματικότητα που τη ζήσαμε στο πετσί μας.

Είναι στοιχείο αυτοσεβασμού για μια κοινωνία να διεκδικήσει μια εναλλακτική στρατηγική. Είναι στοιχείο αυτοσεβασμού να σταματήσει ένα κυνικό πρόγραμμα παρακμής και εξαθλίωσης που συνιστά προσωπική προσβολή για κάθε πολίτη αυτής της χώρας.

Είναι όμως και ζήτημα επιβίωσης. Η λιτότητα και η περιστολή δαπανών για τις λαϊκές ανάγκες είναι μόνιμη στρατηγική. Η ταύτιση της ανταγωνιστικότητας με τη μείωση του εργατικού κόστους διαμορφώνει ένα μόνιμο καθοδικό σπιράλ για όλους τους λαούς.

Έχουμε την εμπειρία της Ανατολικής Ευρώπης και άλλων περιοχών του πλανήτη όπου δεν αναχαιτίστηκε αυτή η πολιτική. Σε αυτές τις κοινωνίες οδήγησε σε μείωση του προσδόκιμου ζωής, του μορφωτικού επιπέδου, στην κυνική πιβολή του δίκαιου του ισχυρού, σε πολυδιάστατη παρακμή και εξαθλίωση ως κανονικότητα. Δεν μας επιτρέπεται να επιτρέψουμε ένα τέτοιο μέλλον για τα παιδιά μας και τις μελλοντικές γενιές.

1658343_936579419699813_3447926544638908460_o

Ο ΣΥΡΙΖΑ θέτοντας σε προτεραιότητα την αξιοπρέπεια των Ελλήνων πολιτών κατέθεσε το γνωστό πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Στο πρόγραμμα ασκήθηκε κριτική με τη γνωστή ρητορική ότι “αυτά δεν γίνονται”. Όμως, κανένα άλλο κόμμα δεν ένιωσε την ανάγκη για ένα πρόγραμμα άμεσης αντιμετώπισης των εξευτελιστικών συνθηκών διαβίωσης των συμπατριωτών μας. Η έγνοια για την αξιοπρέπεια των συμπατριωτών μας έχει καταντήσει να θεωρείται “ιδιοτροπία” του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα έπρεπε να είναι κοινός τόπος όλων των κομμάτων. Πρόκειται για δείγμα πολιτικής κατάντιας της μνημονιακής παράταξης.

Τα ίδια ακούμε και για τον ΕΝΦΙΑ, το γνωστό τροπάρι, “αυτά δεν γίνονται”. Ότιδήποτε αφορά τις ανάγκες των φτωχών και των μεσαίων στρωμάτων μας λένε ότι “δεν γίνεται”. Αυτός ο κυνισμός ότι η κοινωνία δεν μπορεί να κάνει τίποτα για τη διάχυτη αγριότητα, η επιβολή της αδιαφορίας για τους γύρω μας είναι ο σύγχρονος ολοκληρωτισμός που αποτελεί τη σοβαρότερη απειλή για την κοινωνία μας.

Γιατί το βιοτικό επίπεδο μπορεί να πέσει και από μια φυσική καταστρογή. Όμως αν η κοινωνία δεν έχει χάσει τους δεσμούς αλληλεγγύης, την αίσθηση της κοινής μοίρας και τη βούληση για ένα συλλογικό σχέδιο είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες. Όμως αν επιβληθεί ο κυνισμός στο σώμα της κοινωνίας τότε αυτή δεν έχει καμιά τύχη, η παρακμή είναι το μέλλον της.

10919052_937725819585173_3881874352958617867_n

*Εκδήλωση στο Περιστέρι

Στο ζήτημα της διαπραγμάτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ πρεσβεύει μια τομή με την μνημονιακή περίοδο γιατί για πρώτη φορά η αξιοπρέπεια των Ελλήνων και η προοπτική της κοινωνίας μας θα αποτελέσουν κριτήριο που πρέπει να ικανοποιεί οποιαδήποτε λύση τεθεί στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Λιτότητα ή άλλες πολιτικές που μας προσβάλλουν και μας καταδικάζουν δεν θα ξαναμπούν στο τραπέζι.

Λέγονται πολλά για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ένα είναι το “λάθος” του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν συναινεί στον κυνισμό του δίκιου του ισχυρού, στην σύγχρονη απολυταρχία και επιμένει με παιδική αθωότητα να θέτει ως προτεραιότητα τις ανάγκες των πολιτών και τις προσδοκίες τους για μια ζωή με νόημα, με περιεχόμενο, με αξιοπρέπεια.

10429856_830709006994370_4423155713510665270_n

*Εκδήλωση στη Μεταμόρφωση

Ακούμε πολλά περί πατριωτισμού. Πατριωτισμός όμως δεν είναι να τρομοκρατείς εκείνους που έχουν ακόμη κάτι να χάσουν και να τους καλεί να γυρίσουν την πλάτη τους στους συμπατριώτες τους που εξαθλιώνονται. Δεν είναι η αδιαφορία και ο κυνισμός, ούτε η αποδυνάμωση της χώρας όταν έχουμε έντονες γεωπολιτικές αναταράξεις, ούτε να μην έχει λόγο η κοινωνία για τίποτα, υποδομές, έδαφος, υπέδαφος κτλ

Πατριωτισμός είναι το αίσθημα της κοινής μοίρας, η ευθύνη για τις επόμενες γενιές. Στις εθνικές γιορτές δεν τιμάμε εκείνους που κρύφτηκαν ιδιοτελώς σε μια δύσκολη στιγμή αλλά εκείνους που έκαναν προσωπική τους υπόθεση την υπεράσπιση της κοινωνίας τους.

Μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει την ευκαιρία για μια αλλαγή νοοτροπίας στην διοίκηση αλλά και γενικότερα στην κοινωνία. Δεν είναι μοίρα αυτού του λαού η αυθαιρεσία της εγχώριας ολιγαρχίας, η θρασύτατη περιφρόνηση νόμων και κανόνων, η αδιαφορία αυτών που έχουν τον πλούτο για το μέλλον της χώρας. Δεν είναι η μοίρα μας η “Ελλάδα” της αρπαχτής και των αεριτζήδων, η νοοτροπία των κολλητών και των πελατειακών σχέσεων.

Καιρός είναι να έρθει στο προσκήνιο η άλλη “Ελλάδα”, μια “Ελλάδα” ικανή, δημιουργική, σεμνή, με διάθεση προσφοράς, που εμπνέεται από τη μεθοδικότητα, τον σχεδιασμό, τη μέριμνα για το κοινό καλό, τον σεβασμό στο δημόσιο συμφέρον, την δημοκρατία, την δυνατότητα να έχουμε λόγο για αυτά που μας αφορούν.

10929224_938187232872365_851706491751139044_n

*Εκδήλωση στο Καματερό

Με τα ψέματα δεν θα βγούμε από μια κρίση που δεν είναι στενά οικονομική, αλλά είναι και κρίση φυσιογνωμίας, προσανατολισμού και αξιών. Αυτή ίσως να είναι η σπουδαιότερη και δυσκολότερη μάχη που έχουμε να δώσουμε αλλά και η μεγαλύτερη υπηρεσία στην κοινωνία μας.

Με αισιοδοξία να απευθυνθούμε σε όλους, να είμαστε απαιτητικοί από τους εαυτούς μας και τους γύρω μας. Με ευθύνη, σοβαρότητα και αποφασιστικότητα να σκεφτούμε με κριτήριο τις ζωές μας και το μέλλον της κοινωνίας μας. Με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση να στηρίξουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να πάει όσο ψηλότερα γίνεται.

Για να ανακτήσουμε τον αυτοσεβασμό μας, γιατί μόνο μια κοινωνία που σέβεται η ίδια πρώτα και κύρια τον εαυτό της είναι σε θέση να αξιώσει σεβασμό από τους πιστωτές και τους ντόπιους ολιγάρχες.

Για να μην περάσει ο κυνισμός.

Για να νικήσει η ελπίδα. Για να ξαναγυρίσουν τα χαμόγελα.

Για να ζεστάνουμε τις καρδιές των Ελλήνων, ώστε να απελευθερώσουμε τα μυαλά τους. Γιατί χρειαζόμαστε όλοι και όλες την επόμενη μέρα για να χτίσουμε την ζωή και την κοινωνία που μας αξίζει.

10917846_936579899699765_3262830792077032765_n

*Ευχαριστώ τη Θάλεια Τζανετάκη, τον Βασίλη Θεοδώρου και τη Χριστίνα Σκανδαλάρη για τις φωτογραφίες

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s