Οικονομική ανάκαμψη και αλλαγή νοοτροπίας

Η νέα ελληνική κυβέρνηση θα δοκιμαστεί σε πάρα πολλά πεδία. Ένα κρίσιμο πεδίο είναι η αντιμετώπιση χρόνιων παθογενειών του παραγωγικού μοντέλου της χώρας. Ίσως αυτό το πεδίο να είναι το πιο δύσκολο στοίχημα για την κυβέρνηση. Πιο δύσκολο και από τη γεμάτη κινδύνους διαπραγμάτευση με τους εταίρους.

Στο πρόγραμμά της, συνήθως, τονίζεται το στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ανάγκης αντιμετώπισης εξευτελιστικών συνθηκών διαβίωσης συμπατριωτών μας, της ανάγκης να ελαφρυνθούν τα φτωχά και μεσαία στρώματα που έχουν περιέλθει σε ασφυξία κ.ά.

Όμως, η κοινωνική δικαιοσύνη, ο ριζικός αναπροσανατολισμός της παραγωγής και της οικονομίας και η πραγματική δημοκρατία, αποτελούν σήμερα τους απαραίτητους όρους, ώστε να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να διαμορφώσει προϋποθέσεις ευημερίας. Δεν πρόκειται για «πολυτέλειες» περασμένων εποχών «παχιών αγελάδων» που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές στο σημερινό σκληρό παγκόσμιο περιβάλλον, όπως ακούμε, αλλά αντιθέτως αποτελούν τους όρους για τη θετική πορεία της ελληνικής κοινωνίας σε αυτό το περιβάλλον.

Η ενίσχυση της καταναλωτικής δυνατότητας των φτωχών και μεσαίων στρωμάτων (είτε μέσω φοροελαφρύνσεων, είτε μέσω στήριξης των εισοδημάτων) τονώνει την εσωτερική ζήτηση, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων κι όχι μόνο. Η γενναία απομείωση προστίμων και προσαυξήσεων για οφειλές σε κράτος, τράπεζες κ.τ.λ. και η λειτουργική ρύθμιση των οφειλών, δίνει τη δυνατότητα να επανενταχθούν στην οικονομική λειτουργία μεγάλα τμήματα του παραγωγικού ιστού.

Στον αντίποδα, η μνημονιακή στρατηγική για την ανάπτυξη, στηρίζεται στη πτώση του εργατικού κόστους και της εσωτερικής κατανάλωσης και τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας παραγωγής.

Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αναμετρηθεί με την κυρίαρχη «επενδυτική» νοοτροπία που οδήγησε, εν πολλοίς, στα σημερινά δεινά. Αναφέρομαι στη νοοτροπία των «αεριτζήδων» και των «κολλητών» που παρασιτούν χωρίς να προσφέρουν καμία σοβαρή υπηρεσία στην κοινωνία, αδιαφορώντας πλήρως για τις μακροπρόθεσμες παραγωγικές και όχι μόνο συνέπειες. Αναφέρομαι στη νοοτροπία του κλειστού «κλαμπ» το οποίο έχει προνομιακή πρόσβαση στα δημόσια ταμεία και το οποίο καθορίζει το είδος και τη ποιότητα των επενδύσεων, με κριτήρια όπως τα παραπάνω. Η επενδυτική ξηρασία δεν οφείλεται στις εργατικές ή περιβαλλοντικές πρόνοιες αλλά στο τριτοκοσμικό καρτέλ που απομυζά πόρους και απαξιώνει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας.

Απέναντι σε αυτές τις ανώριμες και ασόβαρες νοοτροπίες, η κυβέρνηση πρέπει να αντιπαραθέσει μια νοοτροπία υπευθυνότητας, σεβασμού του δημόσιου συμφέροντος, εργατικότητας, αφοσίωσης και, προπαντώς, σοβαρότητας και συντεταγμένου μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.

Το ισχυρότερο όπλο και η μεγαλύτερη πλουτοπαραγωγική πηγή της Ελλάδας είναι το ανθρώπινο δυναμικό και ιδιαίτερα οι νέοι και οι νέες. Για την αξιοποίησή του απαιτείται ένα στρατηγικό αναπτυξιακό σχέδιο, που επενδύει στην υψηλή ειδίκευση, στη γνώση, την καινοτομία και τη ποιότητα και όχι στη φθηνή, ανειδίκευτη εργασία.

Για μια σειρά ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους, τεράστιοι πόροι έχουν επενδυθεί στην ανάπτυξη (μορφωτική, πολιτισμική, πολιτική κ.ο.κ.) των πολιτών. Οι Έλληνες πολίτες φέρουν τεράστιο απόθεμα δυνατοτήτων παρά τη λυσσαλέα επιχείρηση υποβάθμισής τους σε όλα τα επίπεδα τις τελευταίες δεκαετίες.

Απελευθερώνοντας τη χώρα από τους «κολλητούς», εμπεδώνοντας έναν παραγωγικό σχεδιασμό, όπου το πρώτο ρόλο θα έχουν οι πολίτες και οι δυνατότητές τους και συντονίζοντας τη δική τους δραστηριότητα, η Ελλάδα θα είναι σε θέση να αξιοποιήσει στο μάξιμουμ τις, ενσωματωμένες στους ανθρώπους, δεξιότητες και ικανότητες, ώστε να βγούμε πραγματικά, κι όχι στα «χαρτιά», από την κρίση.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Finance & MarketsVoice», την Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση / Αλλαγή )

Σύνδεση με %s