Συνέντευξη στη Free Sunday: «Η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ είναι διασφαλισμένη»

Στην Αγγελική Σπανού

Υπάρχουν τμήματα των οικονομικών ελίτ εντός και εκτός συνόρων που επιδιώκουν την ανατροπή της κυβέρνησης πιστεύει ο Ανδρέας Καρίτζης, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά έχει κάνει βήματα πίσω για να υπάρξει συμφωνία με τους πιστωτές και τον ανησυχεί «η δογματική προσήλωση σε νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα μέρους του πολιτικού προσωπικού της Ε.Ε.». Την τελευταία λέξη θα την πει ο ελληνικός λαός, διαβεβαιώνει.

Πώς αποτιμάτε τους δύο πρώτους μήνες της κυβέρνησης; Ανταποκρίνεται στις προεκλογικές προσδοκίες σας;

Η νέα ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί σε ένα πολύ δύσκολο περιβάλλον να θέσει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας. Μια πορεία που κρίνεται επιβεβλημένη από την κοινή λογική μετά από πέντε χρόνια καταστροφικής και αναποτελεσματικής λιτότητας. Στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης και των πρώτων νομοθετικών πρωτοβουλιών έχει δείξει θετικά δείγματα γραφής. Όμως μια κυβέρνηση που φιλοδοξεί να αλλάξει ένα παγιωμένο καθεστώς νοσηρών νοοτροπιών πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις ενδυνάμωσης των πολιτών μέσω της ουσιαστικής πρόσβασής τους στις διαδικασίες απόφασης. Δηλαδή, σε μια ουσιαστική ανακατανομή ισχύος από τις οικονομικές ελίτ προς τους πολίτες. Στο πεδίο της πραγματικής δημοκρατίας μπορούμε να τα πάμε πολύ καλύτερα το επόμενο διάστημα.

Σας φοβίζει το ενδεχόμενο ρήξης με πιστωτές-εταίρους, στο οποίο αναφέρονται στελέχη του κόμματός σας;

Η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν επιδείξει μια συνετή και νηφάλια στάση σε μια δύσκολη και σκληρή διαπραγμάτευση, με στυγνούς εκβιασμούς και αλαζονικές και προσβλητικές αξιώσεις από τη μεριά των πιστωτών. Η ελληνική πλευρά έχει κάνει πολλά βήματα πίσω –με κόστος– προσπαθώντας να δώσει βάρος σε κοινούς τόπους, σεβόμενη τις ανελαστικότητες κυβερνήσεων που όντως πιστεύουν στην πολιτική της μνημονιακής λιτότητας. Αυτό που με ανησυχεί είναι η δογματική προσήλωση σε νεοφιλελεύθερα ιδεολογήματα μέρους του πολιτικού προσωπικού της Ε.Ε. Ένας δογματισμός που μπορεί να οδηγήσει στην προτίμηση της διάλυσης της Ευρωζώνης παρά στην αποδοχή μιας πιο πλουραλιστικής Ευρώπης ως προς τις επιλογές των λαών της για την οικονομία. Μιας Ευρώπης πιο κοντά στις γενέθλιες ιδέες της ίδιας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Μιας Ευρώπης όπου οι κρίσιμες αποφάσεις δεν θα είναι αποκλειστικό προνόμιο των οικονομικών ελίτ.

Με βάση όσα είναι γνωστά για τη λίστα μεταρρυθμίσεων, πιστεύετε ότι θα μείνει αρραγής η συνοχή του ΣΥΡΙΖΑ;

Η συνοχή του είναι διασφαλισμένη, καθώς, ανεξαρτήτως των διαφορετικών εκτιμήσεων, η κοινή συνισταμένη όλων μας είναι η βιωσιμότητα και προοπτική της ελληνικής κοινωνίας. Αν θέλετε, αυτός είναι ο λόγος που ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζεται από την πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας σήμερα. Δεν είναι ζήτημα προτίμησης. Η πολιτική που επιχειρούμε να εφαρμόσουμε συνιστά μια επιλογή υπαρξιακής φύσης για την ελληνική κοινωνία. Αν τελικά συνεχιστούν η μνημονιακή λιτότητα και η υποβάθμιση της χώρας μας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, τότε η ελληνική κοινωνία θα πέσει σε ένα μακροχρόνιο τέλμα και μια βαθιά παρακμή.

Η εντολή της 25ης Γενάρη ήταν για μια καλύτερη λύση μέσα στο ευρώ. Βλέπετε βελτίωση της οικονομικής κατάστασης;

Η οικονομία έχει δεχτεί συντριπτικά πλήγματα εδώ και πέντε χρόνια. Βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση. Από τις 25 Γενάρη και μετά έχουμε μεν καταφέρει να σταματήσουμε περαιτέρω υφεσιακά μέτρα λιτότητας, αλλά δεν έχει επιτραπεί στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην απρόσκοπτη εφαρμογή του προγράμματός της, το οποίο εστιάζει ακριβώς στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας ως μέθοδο για να βγούμε από την κρίση. Βλέπετε ότι οι εταίροι μας εμμένοντας στην πολιτική της λιτότητας –η οποία απορρίφθηκε από τον ελληνικό λαό– επιχειρούν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του προγράμματος της νέας ελληνικής κυβέρνησης, επιδεινώνοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας. Μια τέτοια στάση δημιουργεί ερωτηματικά κατά πόσο ενδιαφέρονται όντως για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και για το αν το καταστροφικό πρόγραμμα της λιτότητας «απέτυχε» ή είχε στόχο τελικά την αποδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας προς όφελος συγκεκριμένων οικονομικών συμφερόντων.

Ο πρωθυπουργός έχει αναφερθεί σε δυνάμεις εγχώριες και ευρωπαϊκές που θέλουν την ανατροπή της κυβέρνησης. Κατά την εκτίμησή σας, ποιες είναι αυτές;

Από τη μια είναι δυνάμεις που εμμένουν δογματικά σε μια επικίνδυνη και αποτυχημένη νεοφιλελεύθερη πολιτική λιτότητας και από την άλλη τμήματα των οικονομικών ελίτ μέσα και έξω από τη χώρα που κερδίζουν από την εφαρμογή αυτής της πολιτικής αδιαφορώντας για τις συνέπειές της στην κοινωνία.

Για να το θέσω διαφορετικά: Ποιες είναι οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση;

Από τη μια είναι εκτεταμένα τμήματα των ευρωπαϊκών κοινωνιών που αντιλαμβάνονται ότι η νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι πανευρωπαϊκή απειλή. Που αντιλαμβάνονται ότι κανένας λαός δεν πρόκειται να σωθεί αν οι υπόλοιποι γύρω του πέσουν σε βαθιά παρακμή. Και από την άλλη είναι συστημικές δυνάμεις που δειλά δειλά αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα αδιέξοδα που συσσωρεύουν στην ευρωπαϊκή ήπειρο ο νεοφιλελεύθερος δογματισμός και η κυνική πολιτική της λιτότητας.

Υπάρχει ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ή δημοψηφίσματος;

Από τη μια έχουμε την κυνική πολιτική της λιτότητας που προσβάλλει προσωπικά κάθε Ευρωπαίο πολίτη και υποθηκεύει το μέλλον όλης της Ευρώπης. Και από την άλλη έχουμε την πρώτη αντι-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση σε μια Ευρώπη που σχεδιάστηκε τα τελευταία 20 χρόνια στη βάση νεοφιλελεύθερων δοξασιών. Συνεπώς, ζούμε ιστορικά πρωτότυπες καταστάσεις και ο δογματισμός είναι πολύ κακός σύμβουλος. Η λύση προϋποθέτει τη διάθεση συνεννόησης και των δύο πλευρών. Οι εκβιασμοί και οι πιέσεις δημιουργούν ένα αρνητικό κλίμα. Από τη δική μας τη μεριά, κάνουμε τα πάντα, με ειλικρίνεια και ανοιχτά χαρτιά, ώστε να υπάρξει αμοιβαία επωφελής λύση. Τίποτα δεν θα γίνει εν κρυπτώ και, αν χρειαστεί, ο κυρίαρχος ελληνικός λαός θα έχει τον τελευταίο λόγο.

Η κυβερνητική συνεργασία με τους ΑΝΕΛ είναι η καλύτερη που θα μπορούσατε να έχετε;

Αυτή η ερώτηση προϋποθέτει ότι μπορώ να διαλέξω τον καλύτερο από τους δυνατούς κόσμους. Σε μια τέτοια περίπτωση θα διάλεγα έναν κόσμο όπου θα ήταν αυτονόητος ο σεβασμός στην αξιοπρέπεια όλων των πολιτών, η δυνατότητά τους να εργαστούν δημιουργικά και η πρόσβασή τους στις κρίσιμες αποφάσεις. Σε έναν τέτοιο κόσμο δεν θα υπήρχαν καν τα προβλήματα που μας απειλούν σήμερα. Όμως στην πραγματική ζωή και την πολιτική δεν επιλέγεις τον κόσμο σου και καλείσαι να κάνεις το καλύτερο που μπορείς σε αυτόν που τυχαίνει να βρίσκεσαι. Υπό αυτή την έννοια, η ελληνική κυβέρνηση που έχει προκύψει ανταποκρίνεται στα βασικά της καθήκοντα στον πραγματικό κόσμο. Βεβαίως, θα προτιμούσα λιγότερα λόγια και κινήσεις εντυπωσιασμού, που πολλές φορές αποπνέουν προχειρότητα ή επιφανειακότητα. Αυτό αφορά όλη την κυβέρνηση, αλλά και όλους όσοι εκτίθενται δημόσια. Η αναβάθμιση της ποιότητας της πολιτικής ζωής αυτής της χώρας είναι στο χέρι του καθενός μας και κρινόμαστε και σε αυτό το πεδίο.

Ποια είναι η άποψή σας για την αγωγή του ΥΠΑΜ Π. Καμμένου κατά του Α. Πετρουλάκη (1 εκατ. ευρώ για άρθρο γνώμης);

Όπως είπα και πριν, η ποιότητα της πολιτικής ζωής και της δημόσιας σφαίρας εν γένει έχει καταβαραθρωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, με αποκορύφωμα την τελευταία πενταετία. Πολιτικοί και δημόσιοι λειτουργοί ψεύδονται, δεν «διαβάζουν», πλήττουν εν γνώσει τους το δημόσιο συμφέρον κ.ο.κ. Δημοσιογράφοι αναπαράγουν εν γνώσει τους ψέματα, διαστρεβλώνουν, παραπληροφορούν συκοφαντούν κ.ο.κ. Όλα αυτά είναι συμπτώματα της γενικότερης αποδιάρθρωσης που απειλεί την κοινωνία μας. Οι αγωγές, όταν αφορούν απόψεις και όχι ανυπόστατες συκοφαντίες, επιτείνουν αυτή την κατάσταση και δεν την αναχαιτίζουν.

*Δημοσιεύθηκε στη Free Sunday στις 04/04/2015

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s