Ώρες ευθύνης

Η πρόταση των θεσμών προς την Αθήνα συνιστά ιστορική τομή, καταδικαστική για τη δημοκρατία. Μετά από μήνες διαπραγματεύσεων επανέφεραν το σύνολο των απαιτήσεών τους. Η κίνηση αυτή περιφρονεί ανοικτά την προσπάθεια για να υπάρξει συμφωνία που θα λαμβάνει έστω υπόψη της το αποτέλεσμα των εκλογών και την οικονομική μας κατάσταση.

Η ελληνική πλευρά έπαιρνε υπόψη της τις ανελαστικότητες των εταίρων και δεν πρότεινε ποτέ τίποτα που θα τους επιβάρυνε, σεβόμενη τις δικές τους δημοκρατικές διαδικασίες. Οι προτάσεις της ελληνικής πλευράς επιχειρούν να ανοίξουν μια προοπτική για την Ελλάδα, αλλά όχι σε βάρος άλλων κοινωνιών.

Η περιφρόνηση της δημοκρατικά εκφρασμένης βούλησης ενός λαού, η επιβολή της ύφεσης και της περαιτέρω οικονομικής καταστροφής μέσω εκβιασμών και εν τέλει η καταδίκη μιας κοινωνίας στην απελπισία συνιστούν μείζον ιστορικό γεγονός. Τέτοιες αποφάσεις, αργά ή γρήγορα, οδηγούν την Ευρώπη στον διχασμό και την αποσταθεροποίηση όπως γνωρίζουμε πολύ καλά από την πολύπαθη ιστορία της. Την ώρα που οι μεγάλες δυνάμεις σχεδιάζουν αλλαγή των ιδρυτικών συνθηκών και τροποποίηση της ευρωζώνης, εμφανίζονται αμετακίνητοι απέναντί μας.

Η αποδοχή από την ελληνική πλευρά κάτω από εκβιασμούς αυτής της πρότασης συνιστά υποταγή στην οικονομική και όχι μόνο παρακμή της Ελλάδας. Η συνέχεια της πολιτικής των τελευταίων 5 ετών θα αποδιαρθρώσει ακόμη περισσότερο την κρατική υπόσταση της Ελλάδας και θα οδηγήσει ακόμη μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού στην κατάρρευση με όλες τις συνέπειες που αυτή έχει (ανέχεια, μετανάστευση, παραβατικότητα, βία, φασισμός κλπ). Η ελληνική πλευρά μπορεί να δεχθεί μια τελευταία δόση παράλογων και επώδυνων απαιτήσεων μόνο αν διευθετηθεί το χρέος ώστε να ξεφύγουμε από αυτή την ομηρεία.

Αν δεν γίνει δεκτό κάτι τέτοιο τελικά, τότε η Ελλάδα πρέπει να σηκώσει το βάρος και το κόστος της απεμπλοκής της από αυτή την κατάσταση όσο γίνεται γρηγορότερα ώστε να μην αποδιαρθρωθεί από τη λιτότητα ακόμη περισσότερο και να προλάβει να ανασυνταχθεί. Η κατάσταση στη νοτιοανατολική μεσόγειο αποσταθεροποιείται ταχύτατα και τα Βαλκάνια διχάζονται εκ νέου από την πόλωση της Δύσης με την Ρωσία. Δεν υπάρχουν μπροστά μας μη επώδυνες επιλογές. Το κριτήριο πρέπει να είναι η στιβαρότητα της Ελλάδας σε μια περιοχή που σύρεται στην αστάθεια. Η στιβαρότητα είναι ασύμβατη με τη συνέχεια της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής που μας προτείνουν.

Δημοσιεύθηκε στο Έθνος στις 15-06-2015

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s