Λίγα λόγια

«Many people would rather die than think; in fact, most do»

Bertrand Russell 

Εδώ θα βρείτε μια σειρά από δημόσιες παρεμβάσεις (άρθρα, ομιλίες, συνεντεύξεις κοκ) των τελευταίων ετών.

Η ταχύτητα των εξελίξεων σε αυτά τα χρόνια και η ‘ξαφνική’ μεταστροφή της περιόδου του ‘Τέλους της Ιστορίας’ σε μια κρισιμότατη ιστορικά περίοδο για το λαό μας, την Ευρώπη αλλά και ολόκληρο τον κόσμο τροποποίησαν και τροποποιούν τον τρόπο σκέψης και τις ιεραρχήσεις όλων όσοι/ες είναι ελάχιστα ευαίσθητοι/ες στα εκρηκτικά ερεθίσματα της νέας κατάστασης. Μάλλον είμαι και εγώ ένας από αυτούς/ες.

Μέσα στον κυκεώνα των δραματικών εξελίξεων ένιωσα την ανάγκη να γράψω και να μιλήσω για διάφορα θέματα προσπαθώντας πότε να αντιπαρατεθώ με την κυρίαρχη λογική και τις τεχνικές της εξουσίας και πότε να φωτίσω πτυχές μιας αριστερής πολιτικής στρατηγικής. Προϊόντος του χρόνου και στα δύο αυτά ‘μέτωπα’ άρχισα να αντιλαμβάνομαι την ανάγκη για μια πιο ευρεία οπτική κατανόησης τόσο της κυρίαρχης λογικής όσο και της στρατηγικής της αριστεράς.

Η ολική απειλή αν δεν οδηγεί στην παγωμάρα και την αμηχανία λειτουργεί απελευθερωτικά. Είναι τέτοιο το βάθος της απειλής σήμερα που πραγματικά δεν έχουμε τίποτα να χάσουμε δοκιμάζοντας τη σκέψη και τη δράση μας έξω από τις καθιερωμένες νόρμες, ορολογίες και παραδοσιακές φόρμες κατανόησης των πολιτικών επίδικων.

Και τούτο διότι οι τελευταίες είναι εκκωφαντικά ανίκανες να συμβάλουν ουσιαστικά στην αναχαίτιση της επιχειρούμενης δυστοπικής αναδόμησης των σύγχρονων κοινωνιών, να αναπτερώσουν το ηθικό και την αυτοπεποίθηση των λαϊκών τάξεων και να μας προσανατολίσουν σε νέους ελπιδοφόρους και ουσιαστικούς δρόμους.

Αλλά και γιατί όλο και περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως κατευθύνουν τη σκέψη και τη δράση τους σε νέους τρόπους παραγωγής, κατανάλωσης και συμβίωσης. Νέες κοινωνικές και επιστημονικές τάσεις αναδύονται θέτοντας νέα κριτήρια και αξίες αναφορικά με την οργάνωση της κοινωνίας και της σχέσης μας με τη φύση. Έχει έρθει η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι το σύνολο των ανθρώπων και των πρακτικών που «τολμούν» να υπερβούν τον καπιταλιστικό ορίζοντα και τη λογική του κέρδους και του ανταγωνισμού είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο μας επιτρέπουν να αντιληφθούμε οι καθιερωμένες ταξινομήσεις.

Από ό,τι φαίνεται άρχισα να εξετάζω με άλλο μάτι και να περιεργάζομαι πιο ελεύθερα και ανοικτά τόσο ‘εμάς’ όσο και τους ‘άλλους’. Η περιέργεια να εντοπίσω (και να εντοπίζω στο μέλλον) τις τάσεις και τις εν θερμώ πτυχώσεις του ίδιου μου του προβληματισμού, σε συνδυασμό με το πολύ τιμητικό ερώτημα αρκετών φίλων ‘πού μπορώ να διαβάσω κείμενά σου;’ με οδήγησαν σε αυτό το ιστολόγιο.

Η ελπίδα που συνοδεύει αυτό το ιστολόγιο είναι η ίδια όπως και σε κάθε δημόσια έκφραση. Η ζωηρή και μεστή χρησιμότητα, η διανοητική και πρακτική διασταύρωση των δικών μου σκέψεων με τα βιώματα, τα συναισθήματα και τις σκέψεις σας. Εν τέλει, η συμβολή με κάθε τρόπο στην κοινή μας υπόθεση. Μια υπόθεση που αφορά τις σημερινές αλλά και τις επόμενες γενιές.

Αλλά και μια υπόθεση που έρχεται επίσης από πολύ μακριά. Από το ‘Πρώτο Βλέμμα’ του μακρινού προγόνου μας που σήκωσε το κεφάλι του, κοίταξε γύρω του και για πρώτη φορά στην ιστορία του πλανήτη στοχάστηκε, τι άλλο, από το πώς να αλλάξουμε τον κόσμο και τη ζωή παρά τις αδυσώπητες συνθήκες που μοιάζουν ανυπέρβλητες…

Για το ‘Πρώτο Βλέμμα’ θα επανέλθω ελπίζω στο μέλλον. Μέχρι τότε εδώ θα βρίσκετε ό,τι καταφέρνω να σκεφτώ, να γράψω και να πω με επίκεντρο τι να κάνουμε για το κοινό καλό. Εμείς, εδώ, τώρα.

Ανδρέας Καρίτζης

22/10/2014

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s